La població del territori, la prehistòria, els turons ibers, el camí romà i els camins medievals

8

Jaciments i assentaments

Can Rafael del Forn, corresponent al primers agricultors del pla, fa prop de 4500 anys i que pertany a l’anomenada cultura dels sepulcres de fossa.

Jaciments prehistòrics

La muntanya de Céllecs: Can Gol I i Can Gol II, el dolmen de Céllecs o Cabana del Moro, la Pedra Foradada i la Pedra de les Creus.

Can Planes,  dolmen de Can Planas, la Pedra Forada de Can Planas i la Pedra de l’Escorpí.

Pintures rupestres de la Pedra de les Orenetes.

Assentament ibers

Turó de Céllecs( un dels poblats ibèrics més importants del Vallès Oriental, on encara es conserva una doble línia de muralla, diferents torres de planta quadrangular i estructures d’habitació).

Turó de  Can Santpere, les darreres excavacions al 2011 van descobrir un poblat molt més gran del que esperaven,podria tractar-se d’un poblat de segon ordre vinculat jeràrquicament al poblat de       la capital de la Laietania

Turons de Can Verdaguer, els Castellans i el Turó Cremat, Turó de la Simona, Turó de Can Companys, Turó de l’Arbocera, tots ells amb estructures visibles.

 Època romana:

-Restes de tres vil·les a Vilalba (parròquia de Santa Agnès de Malanyanes), a Can Cucut i Can Santpere.

– Troballes aïllades d’enterraments d’inhumació que es localitzen a tota la zona de Valldoriolf

– El camí Romà tocant al Coll de Parpers hi ha restes de la que fou la anomenada “Via Sergia”. Aquesta via que es calcula que des de Vic (Ausa) i passant per Caldes de Montbui, Granollers i la Roca del Vallès arribava fins a Mataró (Iluro) va ser creada pel cònsol Manius Sergius l’any 120 aC.  D’alguna manera la via es va anar utilitzant fins al voltant de l’any 1800 quan es va fer la carretera del Coll de Parpers

-La Toponímia ens porta a descobriments importants, l’època visigoda no va deixar gaires rastres físics a la nostra comarca, si va deixar però, a través de molts costums i antigues normes sobretot de noms,  l’empremta de la seva estada, Ariulf i Gasuac en són una mostra

– La població romana de la Roca és denominat Castro Morino en etapes medievals.  Al  932 quan es registra la primera menció històrica de La Roca en el document de consagració de l’església de Sant Sadurní, situada segons aquest al “loco quenuncupatur Rocha” i el “terminio de Villaroca”. Podem seguir la pista de la conquesta musulmana en aquestes terres?