Notes sobre la Roca

 

el-sindicat-agricola

El Sindicat Agrícola Cooperatiu estava vinculat a la Unió de Rabassaires, es va crear al 1931 la primera junta va ser, president Joan Quintana, Romà Planes Plana, secretari, Sadurní Fortuny Estapé tresorer, vocals Santiago Brullet Calçada ( més tard seria cap de la Falange),Isidre Jubany i Pere Portell Borrell

11-la-roca-vista-parcial-del-poble-desde-la-riera

“Els tractes per arrendament de la terra era en diner o a parts, la guerra va obligar a tornar a la matèria, la majoria de propietaris vivien a Barcelona i necessitaven menjar sobretot.
Cada finca tenia el seu masover que cuidava la terra més propera, si tenia més terres allunyades les arrendava a pagesos.”
“Els productes agrícoles que no eren pel propi consum es portaven al sindicat que els comprava i posava el preu, durant la guerra era unió de rabassaires i després va ser Hermandad de Labradores. A la Roca es produïen moltes patates i gran part de la collita era per a l’exportació”
“El pla de la Roca i també de santa Agnès era de regadiu, també s’hi feia patata i mongeta però no tant. El Regadiu la collita era d’estiu i d’hivern, la sembra de patates és per sant Josep i s’arrenquen al juliol aleshores es sembra la mongeta i es cull a l’hivern. El blat i tot el gra d’espiga és de secà es sembra a l’hivern també es planta gra al regadiu i es cull tot a l’estiu
Al regadiu també es sembrava naps i remolatxa per mantenir a l’hivern el bestiar”

cartell-revolucio-1936-cnt-fai

“Durant la guerra entre les dones la canalla i els avis anaven fent les tasques del camp, almenys aquí al camp tothom menjava, pujava gent de Barcelona per agafar productes del camp, vam haver d’organitzar un grup de pagesos per vigilar”

“Forasters que portaven un mocador vermell al coll, el capellà el van avisar que marxes. L’endemà va venir un autocar gran de l’Asmarats amb radio. Es van parar a la cantonada i van anar cap a l’església i ho van destrossar tot, sants, banderes…des d’aleshores aquella església va servir per tot…Van cremar la rectoria, hi havia despatxos , sales i hi vivia el rector. Van venir també per les cases a buscar coses matalassos..pels milicians”
“Les Quintes, primer hi van anar els voluntaris, el meu germà va ser dels primers quintats hi va morir al cap de dos mesos, era el batalló Pi i Margall el van enviar al front d’Aragó.
Hi havia que s’amagaven per no anar a l a guerra però si els enxampaven el portaven al front a primera fila Anaven a alguna a casa a fer registre i li trobaven plata el comitè li prenia”
“Veiem arribar als refugiats amb carros i animals i ja pensàvem ai mare a quina casa aniran a parar”
“A la retirada, vaig agafar por vaig tancar i vaig anar capa pagès. Érem fora i ens van desmanegar tota la casa, fins hi tot els animals ens van prendre. El meu home també era a la guerra, dels últims, el van empresonar a Santoña”
“Deien que venien per la carretera de Mataró a pagès ens van venir els moros, nosaltres hi varem posar una bandera blanca”

El 17 de juliol el rector va fer la missa per un senyor que havia mort, l’Agustí, l’endemà va fer un bateig, com que ja se sabia el que venia, mossèn Eudald va fugir i va estar amagat uns dies a Ca l’Amat del carrer de Dalt, desprès a Can Sora i el van acompanyar dos nois de la Roca a casa seva a Prats de Lluçanès”
“El mossèn de santa Agnès, era nebot del capellà que hi havia a la Roca va estar amagat en una casa del poble, tenia un cunyat de Mataró de la CNT que el va acompanyar a Perpinyà”
“Van fer un forat a la cruïlla del Parque era un punt de vigilància del poble, l’ajuntament contractava 2 homes perquè durant el dia fessin la vigilància, a la nit per rellevar-los feien torn homes del poble voluntaris”

rolls_royce-phantom_ii_mp44_pic_51357

“Un fet sobre el cotxe fantasma que li deien : Va arribar l’Espinal del comitè de Granollers per matar a en Joan de Can Joan del Molí, sembla que en sentir sorolls en Joan de cal Pianista que vivia davant va sortir per veure que passava. Els del Comitè van dir-li que venien a matar un feixista, el Joan de cal pianista era del comitè i representant de la CNT a l’ajuntament de la Roca a més de ser de la junta del Sindicat Agrícola. es va posar en mig i va dir que primer l’haurien de matar a ell. El fet és que es va descobrir que algú del comitè de Montornès havia denunciat a en Joan del Molí, ric comerciant, perquè li devia diners, en saber-ho els del comitè van dir : -doncs anem a matar-lo a ell. En Joan del Molí va demanar que no ho fessin i que li perdonava el deute. Vet aquí que un dels membres més actius d’esquerres va salvar de morir a un de la dreta del poble”

“Diuen que a Parpers varen executar a un dels seus, era el Nano de Sants, ho van fer perquè en nom del Comitè anava per les cases requisant coses”
“Els primers refugiats republicans a santa Agnès van venir de Madrid, desprès eren de més a prop, S’acollien a cases grans del municipi i convivien amb la família de la casa, n’hi havia de tot tipus…La rectoria la van omplir de refugiats els nens venien a estudi”
“Va arribar el moment de la retirada quan més avançava el front ja no es quedaven passaven demanaven o agafaven el que necessitessin i marxaven cap a la frontera, la retirada va ser fatal”

05-sant-antoni-abat-carrer-casc-antic-amb-castell-fons-1955-aprox

“Els aplecs eren molt esperats, eren al maig el diumenge era a santa Agnès hi havia ball a l’era de can Lledó o de ca l’alzina i dilluns anàvem cap a santa Quitèria dinàvem a la font de Can Garbany i el ball a l’era de cal soldat”
“Per Sant Antoni a casa hi havia molta festa, guarníem els animals, érem carreters, netejàvem els animals, els pintaven els cascos dels peus, borles, els posaven al cap també guarniments”
“Sant Sadurní era una festa organitzada per la germandat, es feia la misa i ball de tarda”

“El cafè de dalt li dèiem La sala, , fèiem ball cada diumenge al a sala de sota, el jovent ballava els homes eren al cafè i les mares rodejant els joves per vigilar
Molt abans hi havia hagut una altra sala de ball al Parque era del partit de baix
També hi havia una sala de ball on es ara la plaça del Mogent també s’hi va fer cinema
El ball era l’únic que hi havia més endavant hi va haver el patronat on hi feien teatre. Desprès de la guerra el mossèn va dir que no era bo això del ball, com que ho controlava molt jovent anava cap a Granollers”
“Les dues corals cantaven per pasqua feia il•lusió perquè venien a cantar a pagès, per quaresma no hi havia ball, aleshores es feia teatre. Per Sant Joan es feien fogueres a les eres del poble i també a pagès ”
“Per rams es beneïen rams de llaurer, per corpus guarnien un altar a les cases i s’hi aturava la processó, passava pel carrer de baix carretera i carrer de dalt, també es feia el via crucis homes forts (eren sempre els mateixos) carregaven la gran creu i es paraven a cada lloc on hi havien posat una creu. També es feia el salpàs el mossèn acompanyat per una comitiva tirava sal a les façanes de les cases per beneir-les i donar-los-hi protecció”
“A Santa Agnès no hi havia cap ofici per tot anàvem a la Roca, excepte l’escola tot era pagès. El corrent va arribar a casa nostra cap a l’any 30. Posàvem la llum a la façana de la casa i poca cosa més”