Activitats educatives

 

Rutes escolars pel territori, el gran museu a l’aire lliure

cartell circ MUSEU A L'AIRE LLIURE

La Roca del Vallès és una població amb un passat immediat eminentment agrícola, el patrimoni històric és format, principalment, per construccions tradicionals lligades a aquest tipus d’economia, les masies, les cases agrícoles entre mitgeres i el molí. Hi trobem també construccions aparegudes a principi del segle XX, lligades als nous corrents i modes portades de les ciutats i elements de gran importància arquitectònica i històrica com edificis religiosos i defensius, a més d’un gran nombre de vestigis arqueològics que s’han anat descobrint al llarg del temps. Un entorn natural, en gran part protegit pel fet de formar part de la serralada litoral, que ens permet gaudir d’una gran extensió de bosc, afegit a la persistència encara d’activitat agrícola, que ens ofereix els primers paisatges creats per l’home. Aquesta riquesa patrimonial ens dóna l’oportunitat de conèixer des del mateix territori, des de la proximitat, el pas del grups humans i les diverses formes d’adaptació i d’ús del medi. Des del neolític al present, els vestigis palpables permeten entendre la història i el medi des de l’observació directa.

 

Des de La Vall d’Ariulf us proposem 9 rutes guiades temàtiques, que a partir de la recerca hem creat i adaptat per a escoles i instituts que combinen els àmbits de natura i cultura, on treballarem els continguts per als diferents nivells de coneixement i edats.

Rutes temàtiques lligades a les matèries curriculars a través de l’observació i experimentació. Elaborades en base a 4 eixos generals:

  • Apropar allò que ens és llunyà quan es parla a classe, copsant-ne la seva realitat
  • Estimular el treball de recerca mitjançant activitats de descoberta
  • Potenciar el treball en grups a partir de diferents funcions i aportacions individuals que sumin accions de descoberta i aprenentatge per elaborar conclusions i resultats col·lectius
  • Sensibilitzar sobre l’ús de l’entorn natural i el coneixement del pas dels humans per aquest mateix territori.
  • Objectius temàtics específics per a cadascuna de les rutes

 

                        De Saturnini a Malinanaicus

Ruta circular des de la Roca a Santa Agnès de Malanyanes. Ens situem a l’Alta edat mitjana, de les petites viles als pobles, de la pagesia lliure al feudalisme. La propietat i l’acció sobre la terra, l’aprofitament dels recursos del medi.

Temes: Període històric l’alta edat mitjana/ Transformació i aprofitament del medi natural

“Ariulf en llevar-se contemplava des del turó la torre de guaita a l’altra banda del Mogent, recordant  que el territori ja estava conquerit als sarraïns i que el rei franc els havia cedit en franquesa, feia molt de temps, les terres que treballaven, eren pagesos lliures!  No coneixia gaire el que havia passat durant aquells temps , el seus avis explicaven  històries i sempre els avisaven: -Aneu amb compte, un dia poden venir i dir-vos que això no és vostre i que heu de treballar per a ells”

              

            Vilalba i Bell-lloc Dues nissagues il·lustres

 

Ruta fins a les restes del castell de Bell-lloc. Edat mitjana amb l’inici del feudalisme i l’assentament de famílies que van adquirint béns i poder. Veurem l’estructuració defensiva del territori, castells i torres de guaita,  l’estructuració en població dispersa i agrupada. Alguns vestigis de cultura popular, les llegendes. La importància de la vinya en l’economia agrícola des de l’època romana, les característiques físiques i ambientals del territori que han marcat la vida econòmica dels grups humans al llarg del temps.

Temes: Període històric edat mitjana el feudalisme, les nissagues amb poder/ Transformació i aprofitament del medi natural, l’agricultura d’una vall fèrtil i la vinya

“No és estrany que aquest paratge hagi generat llegendes, en un entorn impressionant, trobarem les restes del castell, vinyes entre el bosc, sabrem de personatges que han fet història i de ben a prop sentirem el gust de la terra”

 

         Vet aquí un bosc… llegendes, històries i natura

Ruta des de Can Planes fins a la Font de la Mansa. Conèixer i entendre el bosc des de diferents àmbits, com a font de recursos per a la supervivència de l’home, com a font de creació de part de l’imaginari col·lectiu i com a ecosistema.

Temes: Els diferents usos del bosc i com l’home n’ha creat un imaginari/ El bosc com a ecosistema

“Un bosc  pot ser bucòlic, fantàstic o aterridor, també pot ser font de recursos per a la supervivència, un lloc on viure o amagar-se o un entorn per gaudir, sigui com sigui que el veiem, el bosc té vida pròpia i allotja moltes vides dins i nosaltres en som una més.

Ens hi endinsarem a través de contes, llegendes, històries i natura. Qui s’amagava a la cova del marxant?  Que hi ha darrera alguns corriols? Que ens diuen els sons del bosc?  Bosquerols, emboscats, carboners, com s’hi ha relacionat l’home al llarg de la història?”

 

             Sota un Cel de Pedra. Ruta a la prehistòria

Ruta des de l’ermita de Sant Bartomeu fins a la Pedra foradada. Tenim el privilegi de gaudir en una part d’aquest territori de restes de la cultura megalítica, segons les dades de catalogació arqueològica van ser construïdes entre el IV i el II mil·lenni  aC. Que les situa en el període del neolític final i l’inici de l’edat dels metalls. Els monuments megalítics han estat interpretats com a centres simbòlics i/o rituals de les poblacions del seu entorn, de les quals hi ha molt poques dades: unes poques cabanes disperses de fusta o pedra, acumulacions de sílex, fosses i llars, constitueixen les evidències trobades a la major part dels casos.

Temes: La prehistòria en general. El neolític i el megalitisme/ El primer domini sobre la natura de la caça i recol·lecció a l’agricultura/ Els canvis climàtics. Els canvis en l’home i les altres especies animals i en la vegetació

“La prehistòria és per a l’ésser humà,  la primera vegada de moltes coses, milers d’anys ens separen de la primera arquitectura en pedra que apareixia a Europa eren les construccions fetes amb grans blocs, els megàlits.  Els menhirs, els dòlmens, els cromlecs, els sepulcres de corredor… Com i perquè els feien? “

                     

                     Els Turons ibers i el poblat blau

Ruta des de la font de Can Planas al Poblat iber de Can Santpere o Poblat Blau. L’itinerari ens permetrà fer una passejada per la història passant per la font, la masia ,  i el Dolmen de Can Planas,  el camí ens porta a la Pedra de l’Escorpí i la Pedra Foradada fins arribar al poblat, a més d’anar descobrint l’entorn on es desenvolupà la vida en el període iber fa gaire bé 3000 anys.

Temes: La cultura dels ibers / Recursos del medi la pedra

“Conèixer el gran canvi que significà la cultura ibèrica en la dinàmica dels éssers humans d’aquest territori. El sedentarisme, la tecnologia, la complexitat de l’organització social i de l’economia, l’ urbanisme, el comerç interior i exterior, el contacte amb cultures llunyanes de la mediterrània, l’aparició de la moneda i l’escriptura i la religiositat, des d’una de les ciutats lligada com a ciutat de segon ordre a la capitalitat  dels Laietans, Burriac.”

 

                              La petjada antròpica

Seguint la llera del riu Mogent fins a l’Horta del Rector de Santa Agnès de Malanyanes. Un itinerari que permet conèixer com ha anat canviant l’entorn natural del territori a través de l’observació, amb els cinc sentits, del paisatge,  i com l’home ha incidit en aquests canvis.

Tema: La petjada de l’home en el medi natural, de l’aprofitament a la modificació

Del bosc als horts i als camps agrícoles, els efectes de la pre-industrialització i la industrialització, les comunicacions i els serveis. De la riera i els torrents als recs, molins i a les canalitzacions subterrànies. Dels camins de terra a les carreteres asfaltades. De l’antiga via Augusta a les vies de l’Ave i l’autopista, són alguns dels elements que es treballaran.

 

         El Monestir del bosc i el triangle de les Masies

Ruta circular des de l’inici del camí de Can planes. Veurem les restes d’un petit monestir del SXV, vorejarem el poblat ibèric de can Santpere, observarem alguns turons de la serralada i coneixerem què s’hi amaga. Tres masies ens permetran conèixer quin va ser el seu origen, com eren i com hi vivien els seus habitants.  Pel camí que envolta el turó de Can santpere trobarem rastres d’alguns animals que viuen en aquests boscos.

Temes: Període històric SXV-XIX la població fora dels nuclis urbans els Monestirs i les Masies/ El bosc mediterrani

“L’olor de molsa, les restes de la gebrada, rastres de senglars, roques monumentals, estranyes parets de pedra i un camí sorprenent que ens portarà bosc endins al petit monestir. Tres masies ens desvetllaran part de la seva història, caminarem per bonics corriols, gaudirem d’impressionants vistes”

 

De Campanar a campanar els tresors medievals de Malanyanes

Ruta i visita entre les dues esglésies d’origen romànic de Santa Agnès de Malanyanes, passant per masies dels SXVI i XVII. La funció aglutinadora, cohesionadora i de defensa de la població, el paper de les esglésies a l’edat mitjana. El pas de les vil·les a les parròquies com s’estructura, es compra i es ven el territori. L’origen i funció dels campanars, el temps en l’entorn rural.  Els canvis en l’imaginari del sagrat i el profà, dels cultes a la fertilitat als cultes del cristianisme

Temes: L’estructuració del territori a l’edat mitjana, l’origen dels nostres pobles. Els canvis de creences en l’imaginari col·lectiu.

“Una església i una ermita mil·lenàries, un camí sota el bosc i entre els camps que les uneix. Sinfret, Ricard Guillem i Ermessendis gaudien dels fruits. Un retaule que és en un altre lloc i una verge relacionada amb la fertilitat”

  

                   El Cotxe Fantasma. Viatge al 36

Un espai ambientat com a seu del Comitè revolucionari, a través de la història local expliquem el període convuls políticament ideològicament que foren els anys 30, emmarcant-la des de la quotidianitat fins a la dinàmica d’Europa i el món occidental. El petit poble, els partits de dalt i de baix, els terratinents i els jornalers, la centraleta de telèfon, els carrers de terra, els aplecs i festes majors, l’escola… entre d’altres aspectes són explicats per endinsar-nos en el temps.

Temes: República. Cop d’estat del 1936.Periode revolucionari. La vida en un petit rural. La dècada dels 30

“Al poble els carrers eren de terra, en alguns s’hi van començar a posar llambordes abans de la guerra. A  més de les cases, l’església i el Molí, hi havia tres botigues de queviures, el forn de pa a la carretera i obradors d’oficis ferrer, fuster, carreter, boter…Dedicats a les necessitats d’una economia agrícola. Una centraleta de telefonia a can Galleda on tothom rebia i feia les trucades, ningú tenia telèfon propi, i la casa del metge aleshores en Josep Pujol Grua. L’aigua viva, aigua corrent va arribar poc abans de la guerra, l’any 34, moltes tenien pou, les que no en tenien  havien  d’aprovisionar-se a les fonts o al rec. La majoria de cases no tenien massa comoditats potser alguna d’estiuejants o d’algun propietari ric, a totes hi havia un carro un cavall, corral pel bestiar i un petit hort, eren els anomenats pagesos de carrer diferenciant-los dels que vivien al mas. Generalment hi vivien tres generacions, els avis els fills casats i els nets, la ràdio i el bany no eren presents a totes les cases i un element ara indispensable, la nevera si n’hi havia era de barres de gel, el rebost era el lloc de conserva dels aliments…”