En frases de roquerols: L’aixecament militar, la revolució del 36, la guerra civil, refugiats i la retirada a l’exili

franco burgos 1936

“El 17 de juliol el rector va fer la missa per un senyor que havia mort, l’Agustí, l’endemà va fer un bateig, com que ja se sabia el que venia, mossèn Eudald va fugir i va estar amagat uns dies a Ca l’Amat del carrer de Dalt, desprès a Can Sora i el van acompanyar dos nois de la Roca a casa seva a Prats de Lluçanès”
“El mossèn de santa Agnès, era nebot del capellà que hi havia a la Roca va estar amagat en una casa del poble, tenia un cunyat de Mataró de la CNT que el va acompanyar a Perpinyà”
“Van fer un forat a la cruïlla del Parque era un punt de vigilància del poble, l’ajuntament contractava 2 homes perquè durant el dia fessin la vigilància, a la nit per rellevar-los feien torn homes del poble voluntaris”

milicies

“Forasters que portaven un mocador vermell al coll, el capellà el van avisar que marxes. L’endemà va venir un autocar gran de l’Asmarats amb radio. Es van parar a la cantonada i van anar cap a l’església i ho van destrossar tot, sants, banderes…des d’aleshores aquella església va servir per tot…Van cremar la rectoria, hi havia despatxos , sales i hi vivia el rector. Van venir també per les cases a buscar coses matalassos..pels milicians”

FAI

 

“Un fet sobre el cotxe fantasma que li deien : Va arribar l’Espinal del comitè de Granollers per matar a en Joan de Can Joan del Molí, sembla que en sentir sorolls en Joan de cal Pianista que vivia davant va sortir per veure que passava. Els del Comitè van dir-li que venien a matar un feixista, el Joan de cal pianista era del comitè i representant de la CNT a l’ajuntament de la Roca a més de ser de la junta del Sindicat Agrícola. es va posar en mig i va dir que primer l’haurien de matar a ell. El fet és que es va descobrir que algú del comitè de Montornès havia denunciat a en Joan del Molí, ric comerciant, perquè li devia diners, en saber-ho els del comitè van dir : -doncs anem a matar-lo a ell. En Joan del Molí va demanar que no ho fessin i que li perdonava el deute. Vet aquí que un dels membres més actius d’esquerres va salvar de morir a un de la dreta del poble”

“Diuen que a Parpers varen executar a un dels seus, era el Nano de Sants, ho van fer perquè en nom del Comitè anava per les cases requisant coses”

 

quintes

“Les Quintes, primer hi van anar els voluntaris, el meu germà va ser dels primers quintats hi va morir al cap de dos mesos, era el batalló Pi i Margall el van enviar al front d’Aragó.
Hi havia que s’amagaven per no anar a l a guerra però si els enxampaven el portaven al front a primera fila Anaven a alguna a casa a fer registre i li trobaven plata el comitè li prenia”

 

refugiats_carretera_batalla_ebre

“Els primers refugiats republicans a santa Agnès van venir de Madrid, desprès eren de més a prop, S’acollien a cases grans del municipi i convivien amb la família de la casa, n’hi havia de tot tipus…La rectoria la van omplir de refugiats els nens venien a estudi”

“Veiem arribar als refugiats amb carros i animals i ja pensàvem ai mare a quina casa aniran a parar”

retirada vençuts

“Va arribar el moment de la retirada quan més avançava el front ja no es quedaven passaven demanaven o agafaven el que necessitessin i marxaven cap a la frontera, la retirada va ser fatal”

“A la retirada, vaig agafar por vaig tancar i vaig anar capa pagès. Érem fora i ens van desmanegar tota la casa, fins hi tot els animals ens van prendre. El meu home també era a la guerra, dels últims, el van empresonar a Santoña”
“Deien que venien per la carretera de Mataró a pagès ens van venir els moros, nosaltres hi varem posar una bandera blanca”