El vi i el Kosher

 

primer_celler_de_vi (1)

El vi és una beguda natural obtinguda amb un procés  del raïm mitjançant la fermentació alcohòlica del most o suc. La fermentació es produeix per l’acció metabòlica del llevat que porta la pela i que transforma els sucres del fruit en alcohol etílic i gas en forma de diòxid de carboni. Hi ha diferents tipus de vi segons la procedència del raïm, depenen de la classe de cep i també de les terres on es cultiven que poden variar el resultat final, si son sorrenques, pedregoses o d’altres

 

kosher-wine-portada-e1421712923949

Kosher”  o Caixer  vol dir “apte” o “adequat” en hebreu,  s’emmarca dins la Kashrut, conjunt de lleis dietètiques jueves del llibre del Levític. El vi Kosher s’utilitza sobretot en la Pascua però també en diferents celebraciones,els jueus practicants el consumeixen en l’alimentació quotidiana.

  • El vi, més que qualsevol altra beguda o menjar, representa la santedat i individualitat de la col·lectivitat jueva. Es fa servir per a la santificació del sàbat  i en la resta de festivitats jueves, i es féu en la libació al Bet ha-Miqdaix (Temple Sagrat).
  • El vi era i és present en moltes adoracions i cultes. La seva posició i l’estatus singular en la llei hebrea obliguen a un  tractament i elaboració específics, amb  restriccions fermes,  fins i tot quan el vi es fa servir més enllà de la santificació del sàbat o altres celebracions.
  • La  producció i el tractament del vi caixer els han de fer exclusivament  persones jueves. El vi, i tots els productes que continguin vi o suc de raïm, han de quedar en mans jueves durant tot el procés de manufacturat i embotellat. I només una persona jueva pot obrir l’ampolla.
    El  protocol exhaustiu de producció de vi caixer, que té la base en la llei mosaica,  exigeix el compliment dels requisits següents:
    • Els tancs de fermentació del vi i tot el material d´ús han de pasar per un procés de caixerització i tenir un ús independent per al caixer.
    • Totes les matèries primeres usades en l´elaboració del vi han d´estar certificades prèviament per la llei jueva (és a dir, tenir certificat Caixer).
    • El procés comença omplint tres vegades els tancs amb aigua, en intervals de 24 hores.
    • Quan el raïm arriba al celler i és abocat a la tremuja, les mans d´un rabí o persona competent es converteixen en les mans de l’enòleg a fi de seguir totes les seves indicacions. El vi finalment elaborat pot ser aprovat com a vi caixer.

Requisits generals:
• Edat mínima de les vinyes : 4 anys
• Sense fertilitzants orgànics
• Higiene i condicions de neteja estrictes
• No es permeten bacteris afegits, ni llevats o enzims.
• La gelatina i la caseïna estan prohibides en la clarificació.
• Es permet la bentonita i l´ou de closca blanca, però ha de ser obert i revisat pel rabí.
• Només es poden utilitzar ampolles noves.
• El setè any (any de sàbat) no es verema, a fi que la terra es regeneri.
• L´1% dels beneficis que s’obtenen del vi es destina a causes benèfiques.
• Només els jueus respectuosos amb el sàbat i els seguidors de la llei són autoritzats a vinificar i, per tant, només ells poden entrar en contacte físicament i visualment amb el vi.

Font : http://www.cellercapcanes.com/ca/pagina/kosher