El tast de la cervesa dels ibers

 

 

ref_A-6-1

Una part de la producció de cereals es destinava a l’elaboració de cervesa que es preparava en vasos amb un abocador inferior i s’envasava en àmfores ibèriques de boca plana.

 

 

Sin título11

L’elaboració tradicional de les begudes alcohòliques és cíclica i el seu període de conservació queda restringit a etapes concretes. A les societats del passat existien forts convencionalismes socials que limitaven el consum de les begudes alcohòliques i que el vinculaven generalment a determinades festivitats i celebracions.

 

segarreta-iberika_15168135272271_p

cervesa ibèrica amb artemísia,  elaborada de manera artesanal inspirant-se en dades extretes de la recerca històrica i arqueològica

La cervesa Iberika s’ha dissenyat a partir de l’estudi de residus en vasos cervesers del NE de la P.I. Sabem que aquestes ceràmiques portaven cervesa ja que sempre apareix un residu associat que és l’oxalat de calci, un contaminant de la cervesa. Les analítiques aportaren la presencia de maltes de blat i ordi, així com diverses plantes. Cal recordar que el llúpol arriba a la cervesa a partir de l’edat mitjana i, per tant, abans s’usaven plantes amb efectes bactericides semblants. En totes les mostres hi apareixia el donzell (cast. Ajenjo), l’Artemisia absinthium o artemísia. Escollirem en la fórmula el blat i l’ordi, i com a única herba el donzell.